ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ 11ης ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

-Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου κτίριο Αναστάσιος Γ΄ Λεβέντης αίθουσα Β108 στην Πανεπιστημιούπολη

 

-Έντιμε  Εκπρόσωπε του Υπουργού Οικονομικών 

Κύριε Ανδρέα Ζαχαριάδη βοηθέ Γενικέ Λογιστή της Δημοκρατίας.  

 

-Έντιμη Αποστολένα Θεοδοσίου-Μέλος του διδακτικού προσωπικού  του  Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

- Κύριε Χριστάκη Ιωάννου – Συνέταιρε  Deloitte.

 

-Έντιμη Ευτυχία Καλλεπίτη – Επιθεωρήτρια Μαθηματικών εκ μέρους του Αναπληρωτή Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης.

 

- Φίλε Μάριε Σκανδαλή εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΛΚ

 

- Αγαπητοί συνάδελφοι, Γονείς και Τιμώμενοι Μαθητές και Μαθήτριες

 

 Σε ένα περιβάλλον σημαντικών εκπαιδευτικών αλλαγών και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης πραγματοποιήθηκε και  φέτος η 11η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα που όπως και οι προηγούμενες είχαν κύριο στόχο την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και της ενθάρρυνσης των μαθητών να γνωρίσουν καλύτερα το μάθημα της Λογιστικής. Επίσης είχε στόχο να δώσει την δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις ικανότητες και δεξιότητες τους στο συγκεκριμένο μάθημα.

Η 11η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και για την ελεύθερη Αμμόχωστο στο Παραλίμνι.

Συνδιοργανωτές και της 11ης Παγκύπριας Λογιστικής Ολυμπιάδας ήταν:

  • Η Παγκύπρια Ένωση Καθηγητών Οικονομικών Μαθημάτων
  • Το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Στην 11η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα συμμετείχαν φέτος  363 υποψήφιοι από 50 σχολεία και ινστιτούτα (δημόσια και ιδιωτικά) από όλη την Κύπρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν μειωμένη λόγω οικονομικής κρίσης περίπου 25% αλλά και λόγων των επιλογών των μαθητών στο Δημόσιο, στο ενιαίο Λύκειο που προτιμούσαν δακτυλογραφία αλλά, και άλλα, πιο εύκολα μαθήματα.


Στην αποψινή τελετή θα βραβευθούν

 

11η  ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

  ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

 

ΕΠΙΠΕΔΟ 1

Χρυσά:      (120 μονάδες)                 9

Αργυρά:     (115 μονάδες)               10

Χάλκινα:     (από 102-μέχρι 110)     25

Σύνολο:                                                44

Βαθμολογία από 102

 

ΕΠΙΠΕΔΟ 2

Χρυσά:       (από 95 -100 μονάδες)    5

Αργυρά:     (από 90 - 91 μονάδες)   6

Χάλκινα:     (από 80 - 86 μονάδες)  17

Σύνολο:                                                28       

Βαθμολογία από 80

 

ΕΠΑΙΝΟΣ  (10% του κάθε επιπέδου περίπου)

ΕΠΙΠΕΔΟ   1    35  (βαθμολογία από  91 μέχρι 100)

ΕΠΙΠΕΔΟ   2    16  (βαθμολογία από 70 μέχρι 78

Σύνολο:                  51

           

Τιμητικά Διπλώματα

Επίπεδο 1:        65 (βαθμολογία από 60 μέχρι 90)

Επίπεδο 2:       29  (βαθμολογία από 50 μέχρι 67)

                        94

 

Συμμετοχές      Επίπεδο Ι 234

Επίπεδο ΙΙ       129

                  363

Αγαπητοί φίλοι,

Επωφελούμενος της παρουσίας της επιθεωρήτριας του Υπουργείου Παιδείας που εκπροσωπεί τον Αναπληρωτή Διευθυντή Μέσης ήθελα να αναφέρω τα εξής:


Η κύρια αλλαγή που έχει γίνει φέτος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα του Δημόσιου, δηλαδή η κατάργηση του ενιαίου Λυκείου και η επαναφορά ενός είδους παραλλαγής του συστήματος των κλάδων που είχαμε πριν το ενιαίο Λύκειο κατά την γνώμη μας θεωρείται σωστή και την χαιρετίζουμε.

Όμως όσο αφορά την λογιστική που διδάσκεται στα Δημόσια Σχολεία θέλω να επισημάνω δύο σημαντικές διαχρονικές αδυναμίες.

Πρώτο: Τα βιβλία που διδάσκονται τα παιδία Λογιστική, στο σχολείο έχουν γραφτεί πριν 27 χρόνια και απλώς κάθε χρόνο ανατυπώνονται.

Και δεύτερο : Η μη διδασκαλία της Λογιστικής σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

 

-         Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψετε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο χορηγό μας τον Ελεγκτικό Οίκο Deloitte που χωρίς την οικονομική του στήριξη θα ήταν πολύ δύσκολη η διοργάνωση της Ολυμπιάδας.(είναι χορηγός μας από την αρχή και ελπίζω ότι θα είναι και στο μέλλον)-ειδικά αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη.


Τελειώνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές των θεμάτων, Κύριο Μιχάλη Ελπιδώρου, Κύριο Παντελή Χατζηπαντελή, και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων  του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα τις Καθηγήτριες Αποστολένα Θεοδοσίου και Εβίτα Λιβερά για την σημαντική βοήθεια τους που πρόσφεραν στην προετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων. Επίσης όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης που χωρίς την ομαδική δουλειά όλων, δεν θα είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.


Θέλω επίσης να συγχαρώ όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα και να τους ευχηθώ ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.


Τέλος εύχομαι σε όλους Καλό Καλοκαίρι.


Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου κτίριο Αναστάσιος Γ΄ Λεβέντης αίθουσα Β108 στην Πανεπιστημιούπολη


-        Έντιμε  Εκπρόσωπε του Υπουργού Οικονομικών  Κύριε Ανδρέα Ζαχαριάδη βοηθέ Γενικέ Λογιστή της Δημοκρατίας.

-         Έντιμη Ειρήνη Καραμάνου-Professor in Accounting του Πανεπιστημίου Κύπρου.

-         Αντιπρόεδρε του τμήματος της Λογιστική και Χρηματοοικονομικών.

-         Κύριε Γιώργο Παντελίδη – Συνέταιρε στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού Deloitte Κύπρου.

-         Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου – Κυριάκο Ιορδάνους.

-         Φίλε πρόεδρε του Συνδέσμου οικονομολόγων καθηγητών του Δημοσίου (ΣΟΚΑΚ) – Γιώργο Χ’’Μιχαήλ.

-         Αγαπητοί συνάδελφοι, Γονείς και Τιμώμενοι Μαθητές και Μαθήτριες

 

Πραγματοποιούμε και φέτος την 10η Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα, δυστυχώς όμως σε μια περίοδο της πιο πρωτόγνωρης οικονομικής Κρίσης στο Τόπο μας μετά την Τουρκική Εισβολή.

Δυστυχώς η μη ορθολογιστική και έγκαιρη οικονομική διοίκηση στην χώρα μας σε χρόνο ρεκόρ οδήγησε την Οικονομία μας, μια οικονομία που ήταν μεταξύ των χωρών που είχε τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες της Ευρώπης (όπως είναι το Δημόσιο Χρέος, Δημοσιονομικό Έλλειμμα, Ανεργία, Επενδύσεις, Ανάπτυξη κ.λπ.) στην χειρότερη οικονομία της Ευρώπης μαζί με την Ελλάδα.

Το παράδειγμα της Κύπρου πιστεύω ότι μελλοντικά θα διδάσκεται στα Πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Σκοπός της σημερινής Εκδήλωσης δεν είναι φυσικά η ανάλυση των εξωγενών και ενδογενών αιτιών που προκάλεσαν την κρίση στο Τόπο μας, αλλά δυστυχώς ζούμε όλοι κάτω από τη σκιά αυτών των Ιδιαίτερα αρνητικών γεγονότων που δεν μπορώ να μην κάμω μια απλή αναφορά. Δυστυχώς εσείς οι νέοι είστε οι πρώτοι που θα επηρεαστείτε περισσότερο από όλους μας από την οικονομική Κρίση.

Πραγματικά πρέπει να νοιώθουμε ένοχοι απέναντι σας για τις επιλογές μας.

Η ανεργία αυτή τη περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT είναι γύρω στο 40% στους νέους κάτω από 24 ετών. Το κανονικό ποσοστό ανεργίας είναι γύρω στο 19%.  Αξίζει να αναφέρω ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από το 1960 ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Για να βγούμε από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο πρέπει να θέσουμε ως κύριους στόχους στην ζωή μας την προώθηση της διαφάνειας, ειλικρίνειας, τιμιότητας, αλληλεγγύης. Να επανέλθει στην Κυπριακή ζωή το φιλότιμο, η εργατικότητα και οι ηθικές αξίες που είχε ο Κύπριος αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή. Να αλλάξουμε νοοτροπία και κουλτούρα και το συλλογικό καλό να το θέσουμε πάνω από το ατομικό συμφέρον.  Προσωπική μου άποψη το πρόβλημα της Κύπρου είναι περισσότερο ηθικό παρά οικονομικό.

 

Φίλες και Φίλοι

Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες πραγματοποιούμε και φέτος την τελετή βράβευσης της Δέκατης Παγκύπριας Λογιστικής Ολυμπιάδας, που όπως και οι υπόλοιπες ως κύριο στόχο είχαν  την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας, της ενθάρρυνσης των μαθητών να γνωρίσουν καλύτερα το μάθημα της Λογιστικής και συγχρόνως να δώσει την δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν και να βελτιώσουν της ικανότητες και δεξιότητες τους στο συγκεκριμένο μάθημα.

Αξίζει επίσης εδώ να αναφέρω ότι, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση πως ως γνωστό υπάρχει  ένα αυξημένο ενδιαφέρον από μαθητές για να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιτυχία στη Λογιστική Ολυμπιάδα ενισχύει σημαντικά την αίτηση του υποψηφίου για εγγραφή στο Πανεπιστήμιο.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Τέτοιοι θεσμοί όπως είναι οι Ολυμπιάδες Λογιστικής αλλά και οι Ολυμπιάδες άλλων μαθημάτων δίνουν τη δυνατότητα στους νέους μας να ζήσουν το ανταγωνισμό και να έχουν εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν αργότερα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Θερμή μου παράκληση ενισχύστε τις Γνώσεις σας στην Λογιστική με κάθε τρόπο, είναι ένας κλάδος που σας προσφέρει αυξημένες πιθανότητες εργοδότησης.

 

Μέσα στο πνεύμα της αναβάθμισης της Οικονομικής Επιστήμης η Παγκύπρια `Ενωση Καθηγητών Οικονομικών Μαθημάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών διοργάνωσε και φέτος την  Δέκατης Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα στις 9 Μαρτίου. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της Β´ και Γ´ Λυκείου που είχαν επιλέξει το Μάθημα της Λογιστικής στο Λύκειο, αλλά και μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα Λογιστικής σε Ινστιτούτα και μπορεί να ήταν μικρότερης ηλικίας (Γυμνασίου ή Α´ Λυκείου)

 

Στην Δέκατη Παγκύπρια Λογιστική Ολυμπιάδα είχαμε φέτος αριθμό συμμετεχόντων 395 υποψηφίους σε σύγκριση με 535 συμμετοχές το 2013.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν μειωμένη λόγω οικονομικής Κρίσης περίπου 25%.  (Είχαμε 554 συμμετοχές το 2012, 574 συμμετοχές το 2011, 577 συμμετοχές το 2010, 600 συμμετοχές το 2009, 535 συμμετοχές το 2008, 702 συμμετοχές το 2007 και 522 το 2006). Συμμετείχαν επίσης συνολικά πενήντα σχολεία και Ινστιτούτα (Δημόσια και Ιδιωτικά) από όλες τις πόλεις της Κύπρου. Είχαμε εξεταστικά κέντρα και φέτος στις πόλεις Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Παραλίμνι.

 

-         Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψετε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο χορηγό μας τον Ελεγκτικό Οίκο Deloitte που χωρίς την οικονομική του στήριξη θα ήταν πολύ δύσκολη η διοργάνωση της Ολυμπιάδας.(είναι χορηγός μας από την αρχή και ελπίζω ότι θα είναι και στο μέλλον)-ειδικά αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη.

 

Τελειώνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές των θεμάτων, Κύριο Μιχάλη Ελπιδώρου, Κύριο Παντελή Χατζηπαντελή, και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων  του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα τις Καθηγήτριες Αποστολένα Θεοδοσίου και Εβίτα Λιβερά για την σημαντική βοήθεια τους που πρόσφεραν στην προετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων. Επίσης όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης που χωρίς την ομαδική δουλειά όλων, δεν θα είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Θέλω επίσης να συγχαρώ όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα και να τους ευχηθώ ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

 

Θα κλείσω με το γνωμικό του αρχαίου φιλόσοφου μας Σωκράτη που ειδικά στις μέρες μας είναι επίκαιρο και χρήσιμο.  Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας σε κάθε ενέργεια μας και αναφέρει το εξής « ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ»

 

Τέλος εύχομαι σε όλους Καλό Καλοκαίρι.

 

Σας ευχαριστώ

Ανακοινώσεις Σχολείου
Διακρίσεις Μαθητών
Πρόσφατες Ενημερώσεις